Pirkko käski kirjoittamaan jutun siitä miksi t-paidat ovat niin kalliita Manauksessa. Paha kirjoittaa kun en tiedä mitään paikallisesta rättibisneksestä, en sen enempää vaatteiden tuonnista kun valmistuksestakaan. Tiedän jotain elektroniikkateollisuudesta.
Olemme Brasilian suurin laturien valmistaja. Asiakkainamme ovat isot globaalit kännykkävalmistajat, mutta laturit jäävät kaikki Brasilian kotimaisille markkinoille.
Matkapuhelinvalmistajien on ostettava lähes kaikki laturit kotimaasta. Hyvä juttu meille, sillä muuten ei tehtaallamme olisi ainuttakaan asiakasta. Huono juttu asiakkaille, sillä hinnat ovat yli kaksinkertaiset globaaleihin hintoihin verrattuna. Brasilian matkapuhelinmarkkina on vain 40 miljoonaa puhelinta vuodessa. Vaikka meillä on iso markkinaosuus, jäävät volyymit pieniksi verrattuna laturitehtaaseemme Kiinassa, jossa tehdään yli 200 miljoonaa laturia vuodessa. Massatuotannon volyymiedut jäävät saamatta.
Laturivalmistajilla on omat kiintiöt tuontikomponenteille. Vapaasti saadaan tuoda vain sellaisia komponentteja, joita ei valmisteta Brasiliassa. Kaikki muu on hankittava paikallisesti, oli se sitten kilpailukykyistä tai ei. Eikä tietysti useinkaan ole, kun volyymit jäävät pieniksi.
Nyt kun olemme saaneet ”vihreän linjan” statuksen tullissa, tuontitullaus kestää normaalisti ”vain” kaksi päivää. Joskus voi kyllä mennä pidempäänkin. Etenkin kysyntähuippujen aikaan sattuu käymään usein niin, että kriittisimmät komponentit joutuvat kaikesta huolimatta punaiselle linjalle. ”Erityisjärjestelyillä” ne vapautuisivat kyllä heti, mutta meillä ei ole halua osallistua viranomaisten rikastuttamiseen. Kokemusten mukaan siltä, joka maksaa kerran, pyydetään helposti uudelleen.
Yleensä tullilla on lakko joka vuosi. Tänä vuonna sellaista ei ole – ainakaan vielä – ollut. Sen sijaan maatalousministeriö on nyt lakossa jo toistamiseen. Tarkemmin sanottuna kyseessä ei ole lakko, he vaan tekevät työnsä osoittaen erityistä huolellisuutta. Ei uskoisi ihan helpolla, että maatalousministeriön lakolla on vaikutusta elektroniikkateollisuuteen: emme me tuo elintarvikkeita, emme edes kasveja tai niiden siemeniä. Mutta kaiken Brasiliaan tuotavan puisen pakkausmateriaalin pitää olla käsitelty tuholaisten torjunta-aineella. Maatalousministeriön virkamiehet tarkistavat, että asianmukaiset todistukset ovat kunnossa. Eli tarkistavat, että ulkomaalaiset viranomaiset ovat leimanneet yhdet paperit ja leimaavat sitten omat todistuksensa. Edellisen lakon aikana esimerkiksi Nokian koko tehdas oli kiinni materiaalipuutteiden takia.
Brasilia on protektionistinen maa ja byrokratia monimutkaista. Ehkä näillä on osuutensa siihen, että Brasilia on ollut ainakin 1980-luvulta lähtien tulevaisuuden lupaus. Tai ehkä se on ollut jo jonkun aikaa maa, jolla on takanaan loistava tulevaisuus? /m
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti