Ennenkuin lähden ensimmäiseen Festa Juninaan, kesäkuun juhlaan, täytyy tutkia minne menen. Juhlitaan Johannes Kastajaa, siis tavallaan juhannus. Kesäkuun 24 päivä on pyhimys São Joãon päivä. Samoihin aikoihin vietetään myös São Antonion, avioliittopyhimyksen juhlaa, samoin São Pedron - kuvittelisin olevan Pyhä Pietari, katolisen kirkon perustaja. Näille on omat juhlansa, festas, mutta käsitän että pyhimykset menevät hieman sekaisin ihmisten mielessä ja portugalilaisten Brasiliaan muinoin tuoma festa on kahden viikon juhlaputki.
Pelkän pyhimyksen juhliminen on aika uskonnollista. Festa Juninassa kiitetään Johannes Kastajaa sateista joilla viljat kasvoivat. Siitä juontaa nykyinen maalaishenkinen juhlaperinne. Pukeudutaan maalaisiksi, miehet laittavat ruutupaidat ja olkihatut, rikkinäiset farkut (tai farkkuihin ommellaan huolettomasti paikkoja jotka revitään myöhemmin pois), naiset taas ... en tiedä. Mikko oli viime vuonna Festa Juninassa, muttei kiinnittänyt huomiota naisten pukeutumiseen. Kaupoissa myytiin pienille tytöille leveähelmaisia ruudullisia mekkoja, ja näin kuvia joissa naisilla ja tytöillä oli pitkät palmikot ja perinteinen etelä-Amerikkalainen leveälierinen hattu, sellainen joita intiaanit leffoissa käyttävät.
Minun hiuksistani ei palmikoita tule, enkä ostanut sitä olkihattuakaan. Taidan pukeutua hepeniin. Niin on tapana täällä. Mennään minne vaan, ravintolaan, leffaan, iltaa istumaan, miehet ovat säädystä riippumatta renttuja, shortseissa tai farkuissa, t-paita tai paita rennosti housujen päällä, jalassa sandaalit. Naisilla on mekkoja, koruja, hienoja vaatteita, korkeat korot.
Luultavasti naisten on oltava hemaisevan näköisiä kun Festa Juninaan on liitetty avioliittopyhimyskin. En tiennyt että sellainenkin on. Ehkä katolisessa maassa ei tarvitse tehdä taikoja, kerätä kukkasia tyynyn alle ja unelmoida sulhasesta, vaan luotetaan pyhimyksen voimaan. Kyllä se sulhanen Festasta löytyy. Parempi pysyä Mikon lähellä.
Pyhän Pietarin roolia en ymmärrä enkä löytänyt siihen selitystä. Ehkä sen tarkoitus on rauhoittaa juhlinta ettei remu kävisi ihan hurjaksi. Brasilialaisista ei koskaan voi olla varma.
Festa Junina on ulkoilmajuhla, voi olla kokkoja ja ilotulituksia. Tanssitaan rivitanssia ja syödään perinneruokaa, enimmäkseen maissia. Ja ilmeisesti myös banaanitorttua, jota meidän piti viedä sinne talliklubin juhliin. Löysin banaanitorttua vasta kolmannesta leipomosta, joko se on sesonkituote, tai sitten tallimme haluaa vain olla erikoinen. En ymmärtänyt leipomoissa oliko torttu loppunut vai eikö se kuulu valikoimiin. Sitä se on kun ei osaa kieltä.
Eli on meillä juhannusjuhlat ja -tanssitkin. Ehkä hieman toisenlaiset kuin Somerniemellä. Kerron tarkemmin huomenna.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti